Dátum: 2024 április 20. (szombat) | Konrád

hírek

Varga Ádám aranyat, Szabó László bronzérmet nyert Zágrábban!

Tíz súlycsoportban kettőben, a 87 és 97 kilogrammosok között is magyar versenyző állhatott fel a dobogó tetejére a 2018. évi felnőtt kötöttfogású zágrábi nagydíjon. A Sike András és Repka Attila vezette alakulatből Lőrincz Viktor többek között Szilvássy Eriket is legyőzve lett aranyérmes, míg Varga Ádám kitűnő formában Eb-ezüstérmes riválisát is megverve lett a súlycsoport legjobbja. A magyar küldöttség további öt érmet zsebelt be a horvát fővárosban.

A hagyományokhoz híven idén is részt vett a magyar kötöttfogású válogatott az év eleji zágrábi nagydíjon. A nemzetközi megmérettetésen évről évre erősebb mezőny gyűl össze. Idén a teljes horvát mezőny mellett a mieinkkel együtt osztrák, argentin, brazil, fehérorosz, bosnyák, cseh, német, orosz, román, amerikai, szerb, török és szlovák birkózók próbáltak szerencsét.

A program szerint a kora délutáni órákig a selejtező, vigaszági és bronzmérkőzések zajlottak le a horvát fővárosban, a magyar küldöttség már ekkor jócskán kivette a részét a mérkőzések során. A mieink közül végül a két 87 kilogrammos kiválóság, Lőrincz Viktor és Szilvássy Erik jutott a döntőbe, míg a 2016-os olimpiai kvalifikációs versenyen remeklő Varga Ádám is a 97 kilogrammosok fináléjába tudhatta magát.

A délutáni bronzcsatákon négy érem is magyar gazdára talált. A legkisebbeknél Kecskeméti Krisztián okozott kellemes meglepetést, török ellenfelét hatalmas csatában 3-3-al múlta felül és állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg Torba Erik és Kozák István egy-egy súlycsoporttal feljebb szereztek harmadik helyezést, mint ahol eredetileg versenyezni szoktak. A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Szabó László sem maradt medál nélkül, első mérkőzésén rögtön török riválisát verte meg, ám az elődöntőben a vb-ezüstérmes fehérorosszal ezúttal nem bírt, végül a dobogó legkisebb fokán zárt.

A finálékra este 18 óra után, fantasztikus show közepette került sor. A 87 kilóban amolyan házirangadó volt, ahol Lőrincz Viktor visszavágott a Honvéd-kupa vereségéért Szilvássy Eriknek. Kettejük mérkőzése 3-1-el végződött. Egy-egy leküldés volt (amiért 1-1 pont is járt), ám akciót ezúttal csak Viktor tudott végre hajtani, megpörgette az U23-as világ- és Európa-bajnok Szilvássyt.

Eggyel feljebb, a 97 kilogrammosoknál Varga Ádám nagyon kellemetlen fehérorosz birkózót kapott ellenfélül, ám akárcsak az Eb-ezüst és bronzérmes Hrabovik, így Sztaradub sem tudott mit kezdeni Ádámmal, 2-1-s magyar győzelemmel zárult a mérkőzés.


A magyar csapat eredményei:
55 kg: 3. Kecskeméti Krisztián
63 kg: 3. Torba Erik
72 kg: 3. Kozák István
72 kg: 5. Lévai Tamás
77 kg: 5. Kismóni Móric
82 kg: 3. Szabó László
87 kg: 1. Lőrincz Viktor
87 kg: 2. Szilvássy Erik
97 kg: 1. Varga Ádám

Kiesett versenyzők: Andrási József (55 kg), Kovács Bence (60 kg), Krasznai Máté (67 kg), Balatoni Bence (67 kg), Tóth Martin (67 kg), Fritsch Róbert (72 kg), Szabó Martin (82 kg), Érsek Róbert (97 kg), Török Zsolt (97 kg)

(forrás: birkozoszov.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41